fbpx

7 beneficii unice ale mierii pentru sănătate

Beneficiile mierii crude se datorează prezenței nutrienților și antioxidanților pe care aceasta îi conține. De asemenea, mierea este bună pentru a regla nivelul de zahăr din sânge, pentru buna funcționare a inimii și poate accelera vindecarea.

Mierea este un lichid siropos pe care albinele îl fac din nectarul plantelor. Iubit în întreaga lume pentru dulceața și profunzimea aromei, este folosit în multe alimente și rețete.

Mirosul, culoarea și gustul mierii variază în funcție de tipul de flori din care este făcută, așa că există nenumărate soiuri disponibile.

Mierea are o serie de beneficii potențiale pentru sănătate și joacă un rol important în multe remedii casnice și tratamente de medicină alternativă.

Iată 7 beneficii unice pentru sănătate ale mierii:

1. Conține o varietate de nutrienți

O lingură (20 de grame) de miere, după FoodData Central*, conține:

  • Apă: 3.42 g
  • Calorii: 61 kcal
  • Zahăr total: 16.4 g
  • Calciu: 1.2 mg
  • Magneziu: 0.4 mg
  • Potasiu: 10.4 mg
  • Sodiu: 0.8 mg
  • Fosfor: 0.8 mg
  • Seleniu: 0.16 µg
  • Folate: 0.4 µg
  • Vitamina C: 0.1 mg
  • Grăsime: 0 g
  • Proteine: 0.06 g
  • Carbohidrați: 17 g
  • Fibre: 0.04 g
  • Riboflavină: 1% din valoarea zilnică (DV)

* https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103956/nutrients

Mierea este în esență zahăr pur, fără grăsimi și doar urme de proteine ​​și fibre. Conține cantități mici de unii nutrienți, dar majoritatea oamenilor nu consumă suficientă miere pentru a fi o sursă alimentară semnificativă de vitamine și minerale.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că mierea este bogată în compuși vegetali care promovează sănătatea, cunoscuți sub numele de polifenoli.

2. Bogată în antioxidanți

Mierea de înaltă calitate – care este minim procesată, neîncălzită și crudă – conține mulți compuși bioactivi importanți ai plantelor și antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și acizii fenolici. Soiurile mai închise tind să ofere mai mulți antioxidanți decât soiurile mai ușoare.

Antioxidanții ajută la neutralizarea speciilor reactive de oxigen (ROS) din organism, care se pot acumula în celule și pot provoca daune. Aceste daune pot contribui la afecțiuni precum îmbătrânirea prematură, diabetul de tip 2 și bolile de inimă (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225430/).

Ca atare, multe dintre beneficiile pentru sănătate ale mierii sunt atribuite conținutului său de antioxidanți.

3. Mierea este recomandată pentru reglarea nivelului zahărului din sânge, mai degrabă decât zahărul obișnuit

Când vine vorba de gestionarea zahărului din sânge, mierea poate oferi unele beneficii ușoare față de zahărul obișnuit.

Deși mierea crește nivelul zahărului din sânge la fel ca și alte tipuri de zahăr, antioxidanții pe care îi conține pot ajuta la protejarea împotriva sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că mierea poate crește nivelul de adiponectină, un hormon care reduce inflamația și îmbunătățește reglarea zahărului din sânge.

Există, de asemenea, unele dovezi că aportul zilnic de miere poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115915/).

Cu toate acestea, deși mierea poate fi puțin mai bună decât zahărul rafinat pentru persoanele cu diabet, aceasta ar trebui totuși consumată cu moderație (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25287761/).

De asemenea, este important să știți că anumite tipuri de miere pot fi diluate cu sirop simplu. Deși falsificarea mierii este ilegală în majoritatea țărilor, rămâne o problemă larg răspândită (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28527183/).

4. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

De asemenea, mierea poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Potrivit unei recenzii, mierea poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea nivelului de grăsime din sânge, la reglarea bătăilor inimii și la prevenirea morții celulelor sănătoase – factori care vă pot îmbunătăți funcția și sănătatea inimii (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32455701/).

Un studiu observațional care a inclus peste 4.500 de persoane de peste 40 de ani a asociat un aport moderat de miere cu un risc mai scăzut de hipertensiune arterială în rândul femeilor (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31760826/).

În plus, un studiu pe șobolani a arătat în mod promițător că mierea a ajutat la protejarea inimii de stresul oxidativ (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26064893/).

În plus, mierea crudă conține de obicei propolis, un tip de rășină pe care albinele o produc din copacii producători de sevă și plante similare. Propolisul poate îmbunătăți nivelul de colesterol și trigliceride (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/).

În total, nu există un studiu uman pe termen lung disponibil despre miere și sănătatea inimii. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine efectele mierii asupra sănătății inimii.

5. Calmează arsurile și ajută la vindecarea rănilor

Tratamentul local cu miere a fost folosit pentru vindecarea rănilor și arsurilor încă din Egiptul antic. Practica este și astăzi comună.

O revizuire a 26 de studii privind mierea și îngrijirea rănilor a constatat că este cea mai eficientă în vindecarea arsurilor cu grosime parțială și a rănilor care s-au infectat după o intervenție chirurgicală (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25742878/).

Mierea este, de asemenea, un tratament eficient pentru ulcerele piciorului legate de diabet; acestea sunt complicații grave care pot duce la amputare.

Un studiu care a inclus persoane cu ulcere ale piciorului asociate diabetului a raportat o rată de succes de 43,3% cu mierea ca tratament pentru răni. Într-un alt studiu, mierea topică a vindecat 97% dintre ulcerele asociate diabetului la participanți (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22985336/v).

Cercetătorii susțin că puterile vindecătoare ale mierii provin din efectele sale antibacteriene și antiinflamatorii (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216698/).

În plus, poate ajuta la tratarea altor afecțiuni ale pielii, inclusiv psoriazisul și leziunile herpesului (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012670/).

Așadar, mierea este considerată deosebit de eficientă în tratarea arsurilor. Cu toate acestea, dacă aveți o arsură gravă, ar trebui să solicitați imediat asistență medicală.

6. Poate ajuta la suprimarea tusei la copii

Tusea este o problemă comună pentru copiii cu infecții ale căilor respiratorii superioare. Aceste infecții pot afecta somnul și calitatea vieții atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Cu toate acestea, medicamentele comune pentru tuse nu sunt întotdeauna eficiente și pot avea efecte secundare. Interesant este că mierea poate fi o alternativă bună, cu dovezi care indică faptul că este o opțiune de tratament eficientă (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/).

O revizuire a mai multor studii privind mierea și tusea la copii a constatat că mierea pare a fi mai eficientă decât difenhidramina pentru simptomele tusei. De asemenea, poate ajuta la reducerea duratei tusei (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29633783/).

O altă revizuire a menționat că poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului în rândul copiilor cu tuse, precum și al părinților lor. În plus, spre deosebire de unele medicamente pentru tuse, mierea nu are efecte secundare (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27280298/).

7. Ușor de adăugat în dieta ta

Mierea este ușor de adăugat în dieta ta.

Pentru a obține un mic plus de antioxidanți din miere, o puteți folosi în orice mod în care ați folosi de obicei zahăr. Este excelent pentru a îndulci iaurtul simplu, cafeaua sau ceaiul. Îl poți folosi și la gătit.

Ca remediu la domiciliu, poate fi aplicat direct pe arsuri sau răni minore sau administrat pe cale orală pentru tuse.

Amintiți-vă că nu trebuie să dați miere copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism.

De asemenea, rețineți că mierea este un tip de zahăr, deci consumul acesteia va determina creșterea nivelului de zahăr din sânge.

În plus, consumul de cantități mari de miere, mai ales în mod constant pe o perioadă lungă, poate contribui la creșterea în greutate și la creșterea riscului de boli precum diabetul de tip 2 sau bolile de inimă. Prin urmare, rămâneți la un aport scăzut până la moderat (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29181456/).

Cu toate acestea, nu dați niciodată miere copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399406/).

REZUMAT

Mierea este compusă în principal din zahăr, oferă cantități mici de mai multe vitamine și minerale și este bogată în compuși vegetali care promovează sănătatea.

Mierea conține o serie de antioxidanți, inclusiv acizi fenolici și flavonoide.

Mierea poate oferi unele efecte protectoare legate de gestionarea zahărului din sânge, dar ar trebui totuși consumată cu moderație, în special de persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Mierea a fost asociată cu efecte benefice asupra sănătății inimii, inclusiv scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de grăsime din sânge. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane pe această temă.

Când este aplicată pe piele, mierea poate face parte dintr-un plan de tratament eficient pentru arsuri, răni și multe alte afecțiuni ale pielii. Este deosebit de eficient pentru ulcerele piciorului asociate diabetului.

Pentru copiii cu vârsta peste 1 an, mierea poate acționa ca un calmant natural și sigur al tusei. Unele studii arată că este chiar mai eficient decât anumite medicamente pentru tuse.

Puteți folosi mierea pentru a îndulci iaurt sau băuturi, ca ingredient în multe rețete sau ca remediu casnic pentru răni minore și tuse. Pentru că mierea este zahăr, încercați să vă limitați aportul.

Mierea oferă mai multe beneficii potențiale pentru sănătate datorită compușilor benefici pe care îi conține, cum ar fi antioxidanții și propolisul.

Este o alternativă excelentă la zahăr, dar consumați-l doar cu moderație, deoarece încă se comportă ca zahărul în organism. De asemenea, copiii sub 1 an nu ar trebui să mănânce miere, deoarece este asociată cu un risc de botulism.

Bibliografie

.https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey#TOC_TITLE_HDR_2.

.https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103956/nutrients.

.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225430/.

.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115915/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25287761/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28527183/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32455701/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31760826/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26064893/.

.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25742878/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22985336/.

.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216698/.

.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012670/.

.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29633783/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27280298/.

.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399406/.

.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29181456/.