Cum este produsă mierea de albine?
Mierea este produsă printr-un proces complex, care începe de la colectarea polenului sau a manei de la flori și arbori și se încheie cu închiderea etanșă a celulelor fagurilor cu căpăcele de ceară.
„…albinele lucrătoare adulte, adică cu cel puțin 21 de zile, zboară peste flori pentru a extrage nectarul…”
Procesul de fabricare a mierii începe cu colectarea nectarului din flori. În această etapă, albinele lucrătoare adulte, adică cu cel puțin 21 de zile, zboară peste flori pentru a extrage nectarul. Pentru a obține nectarul, bogat în zaharuri, albinele „aspiră” florile cu limba lor lungă.
În acest fel, atunci când apicultorii vor să obțină miere din anumite flori, ceea ce fac este să pună stupii lângă florile pe care vor să le polenizeze. Astfel, se face miere de salcâm, rapiță, tei etc.
De-îndată ce nectarul a fost extras din flori, procesul de fabricare a mierii continuă atunci
când albinele ingerează nectarul și îl depozitează în abdomen, numit „cultură de miere”. Odată ingerate, albinele modifică pH-ul mierii combinându-l cu enzime
Mai târziu, albinele se întorc în stup, unde procesul de fabricare a mierii continuă. Acolo, ei transmit nectarul altor albine lucrătoare mai tinere, care extrag și descompun nectarul prin diferite digestii enzimatice în compuși mai simpli, bogați în principal în fructoză și glucoză. Acest lucru explică aroma dulce de miere și aportul caloric mare. În acest fel, albinele mestecă acest nectar aproximativ o jumătate de oră, până când umiditatea nectarului trece de la 70% la 20%.
La fel, aceste enzime modifică pH-ul mierii, ajungând în jur de 3,9%, adică este un produs foarte acid.
„…pentru a garanta conservarea corectă a mierii, albinele sigilează celulele…”
Odată ce mierea este depusă în stup, procesul de fabricare a mierii continuă cu eliminarea excesului de umiditate din stup. Pentru a face acest lucru, albinele își folosesc aripile pentru a ventila celulele și astfel pentru a evita excesul de umiditate din nectarul aspirat. În acest fel, reușesc să extragă până la 80% din excesul de apă.
Ulterior, pentru a garanta conservarea corectă a mierii, albinele sigilează celulele. În acest fel, mierea poate fi păstrată mulți ani.
Procesul de fabricare a mierii se încheie când, în timp, nectarul creat se leagă de enzime și ceară; obținându-se, astfel, aroma dulce caracteristică mierii de albine.
După câteva zile de odihnă produsul este filtrat – în cazul nostru prin „filtrare gravitațională” – și ambalat. Astfel, obținem o miere crudă, cu toți nutrienții specifici și de calitate superioară.
Bibliografie: maeshoney.com
Foto: freepick.com