fbpx

„Comoara” ascunsă în Mierea de rapiță

Mierea de rapiță este rezultatul polenizării de către albine în concentrații mari de plante de rapiță. Este identificabilă prin culoarea ei albă sau galben-untos, fiind o miere delicios de cremoasă care asigură o textură fină și tartinabilă.

Mierea de rapiță este considerată a fi printre primele surse majore de hrană pentru albine și un semn al unui bun început al sezonului apicol.

Această miere ajută la creșterea imunității, deoarece este bogată în polen și este fluidă o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul extragerii. Se poate cristaliza chiar și la 2 săptămâni după extracție datorită conținutului foarte mare de apă (21%) și a nivelurilor foarte ridicate de glucoză, cu foarte puțină fructoză și zaharoză; ceea ce determină formarea acelor cristale mari și granuloase în miere.

Care sunt beneficiile* mierii de rapiță?

Vindecarea Rănilor și Arsurilor

  • Au fost raportate efecte pozitive ale utilizării mierii crude asupra rănilor și arsurilor.

Reducerea duratei diareei

  • Conform NCBI, s-a demonstrat că un consum de miere crudă reduce severitatea și durata diareei.

Prevenirea refluxului de acid

  • Cercetările au arătat că, cu mierea care căptușește esofagul și stomacul, poate reduce fluxul ascendent al acidului din stomac și al alimentelor nedigerate.

Combaterea infecțiilor

  • Oamenii de știință au raportat în 2010 că mierea, prin proteina sa (defensin-1), are capacitatea de a ucide bacteriile.

Ameliorarea simptomelor de răceală și tuse

  • S-a dovedit că mierea este benefică în ameliorarea simptomelor de răceală și tuse. Organizația Mondială a Sănătății recomandă, de fapt, mierea ca remediu natural pentru tuse.

Bogată în antioxidanți

  • Mierea crudă de înaltă calitate conține mulți antioxidanți utili. Acestea includ compuși fenolici precum flavonoidele și acizii organici.

Pot reduce trigliceridele

  • Trigliceridele sunt asociate cu rezistența la insulină și sunt un factor major al diabetului de tip 2. Mai multe studii au asociat consumul regulat de miere cu niveluri mai scăzute de trigliceride, mai ales atunci când este folosită pentru a înlocui zahărul.

*aceste beneficii se bazează pe mierea crudă; mierea procesată sau pasteurizată se va descompune și va diminua aceste beneficii

Cea mai mare parte a mierii de rapiță este vândută ca miere crudă, acest lucru fiind esențial deoarece mierea crudă deține în mod obișnuit numeroase beneficii pentru sănătate care sunt reduse sau eliminate dacă se aplică un proces de pasteurizare.

Pasteurizarea și rafinarea mierii tipice de supermarket se realizează înainte de ambalare pentru vânzare. Ei fac acest lucru pentru a oferi produsului un aspect mai atrăgător/mai clar, dar, din păcate, prin rafinarea imaginii, se pierd multe dintre beneficiile care fac mierea specială.

Acolo unde mierea crudă este filtrată doar grosier – pentru a îndepărta bucăți sau resturi cum ar fi polenul, ceara de albine și părțile albinelor moarte -, este plină de vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanți și nutrienți, care, dacă sunt supuse procesului de pasteurizare la temperatură înaltă, sunt distruse.

Important: Mierea nu se administrează copiilor sub 1 an. Acest lucru se datorează posibilei prezențe a sporilor de botulism pe care sistemul digestiv subdezvoltat al unui copil sub 1 an nu le poate gestiona. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat, pre-diabetici și persoanele care suferă de tensiune arterială ridicată sau scăzută ar trebui să se consulte cu un medic sau un dietetician înainte de a consuma miere.

Ce poți face cu mierea de rapiță?

Depinde de tine. Nouă ne place pe pâine prăjită!

Hmm?! – Ai putea spune. Ce altceva?

Înlocuiți zahărul pudră cu mierea pe prăjituri sau brioșe.

Folosește-o pentru a-ți face propria Nutella adăugând niște pudră de cacao și unt de arahide. Luați în considerare că este mai mult un tartinat pe bază de zahăr care așteaptă doar ideile dvs.

Spune-ne care sunt ideile tale postând imagini cu creațiile tale pe rețelele sociale cu #carulcumiere sau #mierederapitachallenge